Tudásbázis

Az ékszer minőségű gyémánt értékét befolyásoló négy tényező (4C)

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. A zárványok rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ.

4c_clarity

Az ékszerminőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője a színük. Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék) a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ábécé betűit használó, amely a d betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

4c_color

A csiszolás és fényezés azon eljárások, melyek során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. Különbség figyelhető meg a keleti és európai csiszolási mód között. Az európaiak arra törekednek, hogy a csiszolással a lehető legnagyobb szépséget hozzák ki a kőből, így az sokat is veszít súlyából, míg a keleti csiszolási mód arra helyezi a fősúlyt, hogy a kő súlyából minél kevesebbet veszítsen.

4c_cut

A karát a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység.

1 karát = 0,2 g.

(Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal.)
A karát a középkori piacról származik, ahol a drágakövek mérésénél szentjánoskenyérmagokat használtak, melyek súlya mindnek egyforma.

4c_carat

A katalógusban megtalálható ékszerek kódjaiban használt rövidítések magyarázata

DI – gyémánt

EM – smaragd

RU – rubin

AM – ametiszt

SP – zafír

BT – kék topáz

ST – füst topáz

GT – arany topáz

MS – holdkő

GR – gránát

WP – fehér gyöngy

TZ – tanzanit

PT – pink turmalin

PS – pink zafír

AQ – akvamarin

WSP – fehér zafír

SQ – füst kvarc

CT – citrin

YSP –  sárga zafír

ZAV – zavorit

BDI – fekete gyémánt

TU – turmalin

GG – zöld gránát

ON – onyx