Prekolumbiánus művészet

Prekolumbiánus művészet („Kolumbusz előtti művészet”) alatt az amerikai kontinensen élő indián őslakó népek művészetét értjük a legkorábbi emlékektől (i. e. 2. évezred) az i. sz. 16. századi európai gyarmatosításig.

3000 évvel a földrész európai felfedezése és gyarmatosítása előtt Amerika őslakossága olyan civilizációt hozott létre, amely szellemi és művészeti vívmányaival felvette a versenyt az ókori Kínával, Indiával, Mezopotámiával és a mediterrán világgal.

Egészen a 19. századig minden olyan tárgyat, amely a spanyol invázió előttről származott, az Inka civilizációhoz kötöttek. Ma már tudjuk, hogy már jóval korábban magas színvonalú művek születtek. I. e. 1200 körül az első nagy perui kultúra – a Chavin – idején készítettek arany díszeket. Hasonlóképpen az egyiptomiakhoz, lemezeket kalapáltak a lágy anyagból és domborítással díszítették.Az arany öntésének technikája és az ezüst használata a Nazca (Moche) civilizációhoz kötődik (i.sz. 5. század körül) és a Chimu Birodalom (i.sz. 1150-1450) idején teljesedett ki. Az aranyművesek ismerték a viaszvesztéses technikát, az ötvözést, a forrasztást és a bevonatok készítését. Hasonlóképpen készítettek filigránmunkákat is.Ugyanakkor az egyiptomiaktól, görögöktől és rómaiaktól eltérően az aranyat vörösrézzel ötvözték. A vörösréz csökkentette az olvadáspontot, így bonyolultabb, cikornyásabb öntvényeket tudtak készíteni. A magas réztartalom pedig egy különleges, vöröses árnyalatot adott az aranynak. A tárgyak bevonatát is egyedi technikával készítették. Az arany és vörösréz ötvözetet a bevonandó tárgy felületére öntötték, majd növényi eredetű savval kezelték. A sav hatására a réz rézoxiddá alakult, amelyet egyszerűen letisztítottak a felületről és így egy hártyavékony, tiszta aranyfilm borította a tárgyat.

Ugyanakkor az egyiptomiaktól, görögöktől és rómaiaktól eltérően az aranyat vörösrézzel ötvözték. A vörösréz csökkentette az olvadáspontot, így bonyolultabb, cikornyásabb öntvényeket tudtak készíteni. A magas réztartalom pedig egy különleges, vöröses árnyalatot adott az aranynak. A tárgyak bevonatát is egyedi technikával készítették. Az arany és vörösréz ötvözetet a bevonandó tárgy felületére öntötték, majd növényi eredetű savval kezelték. A sav hatására a réz rézoxiddá alakult, amelyet egyszerűen letisztítottak a felületről és így egy hártyavékony, tiszta aranyfilm borította a tárgyat.

Share this post