Öt percig harcoltak a legdrágább gyémántért

Rekordot jelentő 83 millió dolláros áron (18,43 milliárd forintos összegért) kelt el a Sotheby’s aukciósházgenfi licitjén a valaha árverésre bocsátott legértékesebb gyémánt, egy színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín drágakő, a Pink Star.

Az 59,60 karátos gyémántért öt percig tartó heves licit folyt. A leütési ár 68 millió svájci frank, 74 millió dollár volt, amely végül a ház jutalékával lett 83 millió dollár. A kőre egy hatvanas éveiben járó férfi tette a győztes ajánlatot. Kilétét nem fedte fel, és utalt arra, hogy csak képvisel valakit. A drágakőért egy telefonos licitáló volt még versenyben az utolsó pillanatig. A tétet egymillió frankonként emelték az ajánlattevők, a licit 48 millió svájci frankról, 52,5 millió dollárról indult. Az eddigi rekord 2010-ben született – szintén a Sotheby’s árverésén –, és szintén egy rózsaszín gyémánt, a Graff Pink tartotta 46,2 millió dollárral.

A Pink Start a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben, csiszolatlanul még 132,5 karátos volt. A genfi székhelyű Steinmetz Diamonds vásárolta meg, a nagyközönségnek – immár csiszolva – 2003-ban mutatták be Steinmetz Pink néven Monacóban. 2007-ben egy privát aukción meg nem nevezett összegért eladták egy névtelenséget kérő vevőnek. A gyűrűbe foglalt kő 2,69-szer 2,06 centiméteres, vastagsága 1,36 centi, súlya 11,92 gramm.

Az ovális Pink Star a legnagyobb az úgynevezett fancy vivid pink (élénk fantázia rózsaszín) és az internally flawless (belül tökéletes) kategóriában, vagyis a legintenzívebb színű és tökéletesen tiszta gyémántról van szó. Az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a maga 59,60 karátjával szakértők szerint felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik a Földön. A gyémánt IIa típusú. A természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba – például a Koh-i-Noor is. Ennél csak egy magasabb kategória van, a IIb típus, amely a természetes gyémántok 0,1 százalékának leírására szolgál.

A rózsaszín gyémántokat öt kategóriába sorolják intenzitásuk alapján, ezek közül az élénk fantázia rózsaszín a skála legmagasabb foka. A Pink Star színét a Sotheby’s korábban nagyon hízelgő, nagyon nőies színként jellemezte. Ehhez a gyémánthoz fogható minőségű követ sem királyok, sem múzeumok, sem pedig magángyűjtők kollekciójában nem tartanak számon. A ház nem közölte, hogy ki az eladó, és azt sem, hogy azonos-e a kő 2007-es vásárlójával, vagy időközben a gyémánt gazdát cserélt.

Az árverési rekordot eddig tartó 24,78 karátos Graff Pink feleakkora, mint most eladott társa, ráadásul “csak” fancy intense besorolású a színe alapján.

MTI, fotó: Sotheby’s

 

Share this post