Milyen foglalatot válasszunk?

Nem titok, hogy a nők többsége a gyönyörűen szikrázó, különleges, köves ékszereket részesítik előnyben. Nézzük meg milyen foglalatok közül választhatunk és ezek közül melyik lehet a tökéletes választás?
Az eljegyzés, lánykérés vagy esküvő esetében nagyon fontos a minőség és a tartósság is, a szépség és elegancia mellett, hiszen ezeket az ékszereket egész életen át fogják viselni, nap mint nap.
Amikor a lánykérő, eljegyzési vagy karikagyűrűt választjátok ki, amelyben apró vagy nagyobb köveket is szeretnétek érdemes olyan foglalattal választani, amely tartós és időtálló. A drágakövek, féldrágakövek esetében legtöbbször fém foglalatot használnak a kövek rögzítésekor. A fém foglalatból kétfélét is megkülönböztetünk, a tokos foglalatot és a szabad vagy jour foglalatot, ez utóbbi már úgy tartja meg a követ, hogy az szabadon megmutathassa pompázatos mivoltát. A foglalatból a kő csak nagyobb erőhatás esetén esik ki, például ha odaütjük valahova vagy elejtjük a gyűrűt. Ha ez megtörténik a mindennapos viselés közben, akkor sem kell kétségbeesni, mert legtöbbször egyszerűen pótolható és javítható.
A foglalatnak több fajtája is létezik, nézzük, melyek közül választhatunk és melyik mennyire tartós!

Tokos: Ez a klasszikus megoldás, a figyelmet a kőre irányítja, melyet fém ölel körül

Csatorna: A kövek egy szintben, síkban állnak, két párhuzamos fémsín között helyezkednek el.

Karmos: Ez az egyik legkedveltebb foglalat, mert a kő teljességében pompázhat, azonban erre a foglalatra vigyázni kell, hogy a “karom” ne akadjon meg semmiben a viselés során. Annál stabilabb, minél több karom tartja a követ.

Ültetett, süllyesztett: A kő teteje egy szintben van a gyűrű felszínével. A leggyakrabban választott meg és legkedveltebb kőfoglalási megoldás, egyben a legstabilabb, legbiztonságosabb is a mindennapi viselet során
Nyitott: Hasonló a süllyesztett megoldáshoz, a követ a két oldalán rögzítik, így a kő nagy része látszik. Ehhez a megoldáshoz azonban egy bizonyos anyagvastagság szükséges.

Pávé: Egy nagyon elegáns és kifinomult megoldás, a köveket, minden egyes követ apró fémgyöngyök tartanak a saját foglalatukban.

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a karikagyűrűk női párjában is kis apró kövek csillognak díszítésként.

forrás: menyegzolap.hu

Share this post