Kora Középkori Európa

A középkorban virágzott a kereskedelem és az ékszer készítés is, de az ékszerek főleg a nemesség számára készültek. Francia országban és Angliában például csak a nemesek viselhettek aranyat, ezüstöt, gyöngyöt, vagy drágakövet. A közép réteg nem viselhetett ilyen ékszereket, még akkor sem, ha megengedhette volna magának. Az ékszer viselés a nemesség rendelettel szabályzott kiváltsága volt.

A középkori ékszerek olyan gazdagon díszített, ezüstből és aranyból készült, gyönggyel és drágakövekkel ékesített ötvös remekművek voltak, hogy gyakran ámulatba ejtik a mai kor emberét. A drágakövek közül a kor ékszerkészítői leggyakrabban a rubint, a smaragdot, a zafírt, a türkizt, a gyémántot, az ametisztet, a hegyikristályt és az opált használták. Főképpen brossok, fibulák, medálok, amulettek és pecsétgyűrűk maradtak ránk ebből a korból. Az ékszer készítés gyakori technikája volt a cizellálás és a beágyazott zománc.

Gyűrű – A gyűrű ebben a korban is sokféle üzenetet hordozott. A kisujjon viselt gyűrű azt jelképezte, hogy viselőjének a szíve már foglalt. Arról, hogy ki melyik ujján viselte a gyűrűt, a társadalmi helyzetére is lehetett következtetni. Az orvosok a hüvelyk ujjukon viselték a gyűrűt, a kereskedők a mutatóujjukon, a diákok a gyűrűsujjukon, az alacsonyabb társadalmi rétegbe tartozó emberek pedig a középső ujjukon viselték a gyűrűt.Az egyházi méltóságok hatalmas és nagyon értékes gyűrűket viseltek, ezzel szimbolizálva az egyház nagyságát és gazdagságát.

Share this post