Hogyan gondoskodjon a gyöngyökről

Megfelelő módon gondoskodik a gyöngy ékszeréről? Olvassa el jó tanácsainkat, miképp gondoskodjon gyöngyös ékszereiről, hogy minél tovább kitartson a legjobb állapotban.

A gyöngyök a természet termékei. A tenyésztett gyöngy a gyöngykagyló belsejében keletkezik, kalcium-karbonát, és más organikus anyagok rétegződésével, amik könnyen szétmállanak savas közegben. Ezért ne tegye ki gyöngyeit kozmetikai és egyéb kémiai anyagok hatásának. A gyöngyöket károsíthatja például a hajlakk, parfüm, savas italok, vagy akár emberi izzadság is.

A tenyésztett gyöngyök organikusak, gyöngyházuk viszonylag puha. Figyelmetlen bánásmód és tárolás folytán a gyöngyház megkarcolódhat, vagy letörhet. Ezért ne tegye ki a gyöngyöket az éles tárgyakkal való kontaktus veszélények, valamint tárolja őket puha dobozkában, távol a többi ékszertől.

A tenyésztett gyöngyök felszíne nem teljesen sima, a tenyésztett gyöngy ebben különbözik az üveg- és hamis gyöngyöktől, amik felszíne tökéletesen sima és csúszós. Az igazgyöngyök felszíne struktúrált. Éppen ezért rátapadhat kosz, fennmaradó kozmetikum, izzadság vagy bőr. Ha olyan környezetben, illetve körülmények között viselte gyöngyeit, amik idővel meglátszanak rajtuk, tisztítsa meg az ékszert. Törölje át felszínüket nedves kendővel. Ha valóban szükséges, mártsa bele a kendőt enyhe szappanos oldatba, tisztítsa meg vele a gyöngyöket, végül törölje át őket újra nedves kendővel, szappan nélkül. Semmi esetre se tisztítsa gyöngyeit kémiai anyagokkal.

A tenyésztett gyöngyöket sötét helyen, gyöngyök számára kialakított dobozban tárolja, távol más ékszerektől. Gyöngysorokat nem ajánlatos felakasztva tárolni. Ne tárolja a gyöngyöket túl száraz, ill. túl meleg helyiségben, mert megrepedhetnek. Túl sok fény, vagy vízzel való gyakori kontaktus miatt elveszíthetik fényüket.

Ha gyöngy gyűrűjét vagy karkötőjét mindennapi viselésre használja, tegye félre őket kézmosásnál, vagy zuhanyozáskor. Néhány ékszer készítésekor speciális ragasztót használnak, amik hosszabb idő után, meleg vízzel való érintkezés hatására elveszíthetik szilárdságukat (ennek az oka az, hogyha az ékszer esetleg javításra kerülne, az ékszerész kiveheti az tenyésztett gyöngyöt).

forrás:bukajewelry.hu

Share this post