Gyémánt útja

Gyémánt körülbelül három billió évvel ezelőtt nagy hő és nyomás hatására szénatomból keletkezett. Viszont az egyszerű kémiai fogalom mögött sokkal több csillog.

Ha hiszünk a forrásoknak első gyémántot az indiai Golconda folyóban találták meg, ezt egy szanszkrit adókönyv bizonyítja Kr.e. 4 szászadban. Az első nem csiszolt kő Rómában jelent meg 1-3 században.

Az Egyiptomiak varázserőt tulajdonítottak neki, úgy gondolták, ha bal kezükön 4 gyémántot helyeznek el hamarosan rájuk talál a szerelem.

A görögök szerint a gyémántok az Istenek könnycseppjei voltak, a rómaiak már úgy gondolták viselésük védelmet adott az ártásokkal szemben.

250px-Jason_Pelias_Louvre_K127

Gyémántgyűrűt, mint eljegyzési gyűrűt I. Miksa 1477-ben ajándékozta I. Mária, burgundi hercegnőnek. A gyémántgyűrű ajándékozást a mára a királyi családok tökéjre fejlesztették. A számos ékszer közül az egyik leghíresebb gyűrű, Diana hercegnőé, amit 14 darab gyémánt és 12 karátos zafír díszít. Jelenleg Kate Midelton kezén csillog.

1452174850-avilagleghiresebbekszereilarge-1399737712

A gyémánt megmunkálásának technikáját a mai napig titok övezi, a 14. században gyémántporral megszórt fa vagy rézalátéten csiszoltak, kezdetben csak briliáns formát.  A 15. században a csiszolási technikai fejlődésével rombusz, négyzet, téglalap, rozettaformát is alkottak.

350px-Diamond_cutter's_shop_in_18th_century

 Antwerpen, a világ gyémánt fővárosa, azonban New Yorkban értékesítik a világ drágakőkészletének 80%-át.

15

A gyémánt jelentése évszázadok óta nem változott: szerelem, hűség, örök kötelék. Ezt pedig mindig érdemes kifejezni diamondhead ékszereivel.

IMG_910401

Share this post