Érdekességek a gyöngyről

Az ókori Egyiptomban már időszámításunk előtt négyezer évvel is viseltek igazgyöngyöt, és a drágakövek királynőjének is nevezett gyöngyöket hamar megkedvelték az ókori civilizációk mindegyikében.

Még az 1850-es években is az Indiai óceánon, a kínai és japán tengereken vagy a Kalifornia-öbölben ugyanolyan kezdetleges módon hozták felszínre a gyöngykagylókat, mint az ókorban. A bengáli-öbölben például több száz evezős bárka gyülekezett, mindegyiken tíz halásszal. Akik nehéz kővel a lábukon 10-20 méter mélységbe merültek, kapkodva összeszedték a kagylókat, és máris rúgták fel magukat a bárkához. De abban nem lehettek biztosak, hogy kagylóikban keserves munkájuk nyomán lesz-e gyöngy egyáltalán.

A gyöngy születése
A gyöngy kagylókban, osztrigákban keletkezik, természetes védekezésként a bekerülő parányi idegen anyagokkal szemben. Az idegen anyag körül aragonit réteg, azaz gyöngyház választódik ki, és fokozatosan, 7-8 év alatt felépíti a gyöngyöt. A rétegekről visszaverődő fénynek jellegzetes játéka a gyöngyházfény. Manapság persze nem várják meg, hogy valamiféle idegen anyagocska véletlenül a kagylóba kerüljön. A tenyésztők helyezik el bennük az ilyesmit, és jól felszerelt könnyűbúvárok hozzák a felszínre. Egy másik eljárás szerint keretekből összeállított és felhúzható kagylóbölcsőket eresztenek le, mintegy 10 méter mélységbe. Ezekben a kagylókban növekednek a gyöngyök különböző karátnagyságúra. A legnagyobb természetes gyöngy, amit Allah gyöngyének vagy Lao ce gyöngyének neveznek 6,4 kilós és a Fülöp szigeteken halászták 1934-ben.

Mikimoto, a feltaláló
Mokichi Mikimoto 1858-tól folytatta kísérleteit az Ago-öbölben, ő fedezte fel, hogy idegen anyagot helyezve a kagylóba, gyöngyöt lehet tenyészteni. 1899-ben, a tokioi Ginzán megnyitotta első gyöngyüzletét. Tíz évvel később már katalógus jelent meg a tenyésztett gyönggyel készített ékszerekről. 1932-ben külföldi újságírók jelenlétében 135 kiló, nem teljesen hibátlan tenyészett gyöngyöt égetett el a cég. Mikimoto ezzel azt üzente a világnak: a japán gyöngy nem játékszer, hanem maga a tökéletes szépség. Ma Tokio, Párizs, London és New York legelegánsabb részén vannak márkaüzletei.

Ritka darabok
Fekete gyöngy egykor csak az uralkodók ékszereiben volt található. Az egyik leghíresebb fekete gyöngy, az Azra az orosz koronaékszerek egyik nyakláncának középső darabja. Jóllehet ma is ritka és értékes, de műértő és igényes vevő megvásárolhatja. Akárcsak korábban, ma is a legritkábban előforduló kerek és kiváló minőségű gyöngyöt keresik. De más formáknak is megvan a szépségük: az ötvös keze alatt egy körteformájú vagy barokk-gyöngy is csodálatos ékszerré válik.

Vigyázz rá!
A gyöngyöket egy kis puha erszényben, vászonzsebkendőben őrizzük. Mivel a gyöngynek nedvességre van szüksége, nem ajánlatos levegőtől elzárt, vagy száraz helyen tárolni. Vigyázz, hogy a gyöngyre ne kerüljön ecet, ammónia, hajlakk, parfüm, vagy egyéb kozmetikai szer. Mielőtt eltennéd a gyöngyöt, töröld meg egy meleg nedves ruhával.

Forrás: astronet

Share this post