Az Art Deco (kb. 1920-1939)

Az Art Deco ékszerészei káprázatos darabokat – merészeket, rikítóakat, eredetieket és játékosakat – készítettek.

A szecesszió korával ellentétben – amikor is a „sztárékszerészek” megkülönböztetett pozíciót vívtak ki és rendkívüli hatással voltak a többi szakmabeli személyre és cégre – az Art Deco évei alatt a tervezésen (design) volt a hangsúly és rengeteg figyelemreméltó alkotás úgy készült, hogy készítőjük teljesen ismeretlen, sőt gyakran még származási helyük is bizonytalan.

A felhasznált anyagok elképesztően sokfélék voltak a hagyományosan nemes anyagoktól (arany, gyémánt rubint, igazgyöngy) a meghökkentően újakig (bakelit, króm, acél). Az igazgyöngy ekkor már rendkívül ritka volt és az ára az egekbe, de legalábbis felhőkarcolónyi magasságokba szökött (egy amerikai felhőkarcoló egy igazgyöngyből készült nyakláncért cserélt gazdát). A megoldást a tenyészett gyöngyök és a gyöngyimitációk jelentették. (Megjegyzés: igazgyöngynek, csak a természetes úton képződő gyöngyöt nevezhetjük, A manapság kapható tenyésztett gyöngyök NEM igazgyöngyök!)

A drágaköveket is egyre jobb minőségű utánzatok váltották fel. Daniel Swarovski állította elő a legfinomabb ún. üvegpaszta gyöngyöket és kristályköveket, aki sok minden más miatt is nagy egyénisége az ékszerészetnek, és akinek a cége a mai napig működik.

A francia „ékszerházak” közül mindenképpen meg kell említeni a Cartier-t. Az 1847-ben alapított párizsi céget az alapító unokája, Louis Cartier tette igazán naggyá. Merész és konvenciómentes tervei, a színek és az egzotikum szeretete vezető ékszerésszé tették. Dekoratív bizsujain kívül sok minden mást is tervezett.

Jelentős szerepe volt munkásságban az óráknak, amelyek mesés szépségűek darabok voltak. Az ő nevéhez fűződik az első karóra is. Kedvelt anyagai voltak többek között a jade és a korall, amelyet faragott díszítésekhez használt.

Forrás: Üvegpalota.hu

 

Share this post