Az „Art and Crafts” mozgalom

A 19. század utolsó negyede a Viktoriánus kor alkonya és a modern kor hajnala volt. Dübörgött” az Ipari Forradalom, új dolgok – mint az elektromosság és a fényképezés – voltak születőben. Az ún. „modern művészet” művelői Monet, Manet, Cézanne és kortársaik voltak.

Az Ipari Forradalom és annak árnyoldalai keltették életre az ún. Arts and Crafts („Művészetek és Kézművesség”) mozgalmat, amely a minőségi kézműves munka értékét igyekezett megőrizni egy olyan korszakban, amikor géppel készült tömegtermékek árasztották el a piacot minden iparágban, így az ékszerkészítésben is. Hatása főképpen Angliában volt erős, az európai kontinensen a szecesszió mondhatni magába olvasztotta a kezdeményezést.

Az Arts and Crafts darabok egyediek. Különleges voltuk nem súlyúkból vagy értékükből ered, hanem formatervezésükből, színükből és a bennük rejlő kézműves munkából.Gyakoriak voltak a jellegzetes kelta („entrelac”) és egyéb fűzött vagy csomózott hatású motívumok, virágok, szív alakú levelek, aszimmetrikus indák és kacsok. A kövek – ametiszt, opál, lazúrkő, rózsakvarc – befoglalására többnyire ezüstöt használtak, de olykor akár bronzot is. A zománcozás szintén ismét teret hódított.

Az Arts and Crafts még egy jellemző vonása, hogy követői között Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban sok nő akadt. A női egyenjogúságért való küzdelem jegyében készültek az ún. szüfrazsett ékszerek, amelyeknek zöld, fehér és lila kövei hordozták a mozgalom üzenetét.

Share this post