A szivárványszerűen ragyogó “upala”

Az opál megszilárdult kovasavgél, kémiailag az oxidok-hidroxidok osztályába tartozó ásvány. Részben rendezett szerkezete miatt a fényt a színeire bontja, ezt a jelenséget nevezik opalizálásnak. Különlegességét utánozhatatlan szerkezetének, egyedülálló színhatásainak és a ritkaságának köszönheti. Régóta ismert ásvány. Az Opál név szanszkrit eredetű, az upala (kő,drágakő) szóból ered.

Magyarországon az opál kitermelése már több száz évvel ezelőtt is folyt. Az első opál bányát a világon, Kassától 35 km-re eső, az akkor még Magyarországhoz tartozó Dubnikban létesítették. A magyar opál színjátékában megtalálható a piros, zöld és a kék szín is, míg az ausztráliai kövekben csak két szín található. Ezért annyira különlegesek hazánk opál kövei.

A XIX.század óta Ausztráliában találhatók a legnagyobb opál lelőhelyek,ezek közül a legismertebb Coober Pedy városa mellett húzódik.

Az egyik legismertebb opál követ Etiópiában találták meg 2500 méteres magasságban, és a Welo opál nevet kapta. Ezt a különleges követ most egy aukciósház kínálja eladásra.

opal_welo

welo

Share this post