A Hope gyémánt rejtélye 

A Hope gyémánt ritka, mélykék színének köszönhetően a világ egyik leghíresebb gyémántja. Eredetével kapcsolatban számos legenda terjedt el, mely szerint a kő el van átkozva, mert minden tulajdonosára szerencsétlenséget hozott.

A Hope gyémánt egy 1668-ban Indiában talált 115 karátos kőből származhat. Pontosan nem lehet tudni hány kézen ment át, ami biztos, hogy egy indiai férfi Velencébe vitte, ahol eladta egy Morosini nevű patríciusnak, akit nem sokkal később  leszúrtak egy kocsmai verekedés során. Ezután egy Tavernier nevű francia gyémántkereskedő vásárolta meg, akit később Indiában vadkutyák halálra marcangoltak. A következő tulajdonosa egy párizsi uzsorás lett, aki a Bastille-ban végezte. Ezt követően  XIV. Lajos tulajdonába került, ahol a francia királyi családban is szedte áldozatait. A  francia forradalom idején a kő eltűnt, majd 1820-ban újra feltűnt egy londoni árverésen. 1830-tól Lord Henry Philip Hope bankár tulajdona lett, aki a kő nevét adta, és ő lehetett talán az egyetlen, akinek nem hozott szerencsétlenséget. A Hope-család után több kézben is megfordult, szintén balszerencsét hozva maga után, többek között IV. György angol király, II. Abdul Hamid, az utolsó török szultán, Igor Kanitovszkij orosz herceg, majd a híres párizsi ékszerész, Cartier szerezte meg.

Utolsó gazdája a New York-i gyémántkirály, Harry Winston, 1958-ban ő bocsátotta a Smithsonian Természettudományi Múzeum rendelkezésére a 45,52 karátos gyémántot, melyet több mint 200 millió dollárra értékelnek, és látogatók millióit vonzza.

Csodálattal adózunk eme ritka szépség előtt, és kíváncsian várjuk, hogyan alakul a jövőben a története.

Share this post